ozgunbilgiler.net

Tiroid kanseri belirtileri Nelerdir ?

03.10.2023
148
Tiroid kanseri belirtileri Nelerdir ?

Kadınlarda daha fazla gözlenen Tiroid Kanseri son zamanlarda Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. İnsan vücudunda herhangi bir belirti göstermeden ilerleyen en tehlikeli kanser türünden olan Tiroid Kanseri erken tanı ve tedavi yöntemleri ile Tıp alanında tedavisi mümkün hale gelmiştir.

Boynun ön kısmında yer alan Trioidler protein ve enerji metabolizmalarından önemli görevlerde bulunan hormonları üreten endokrin sisteminin en önemli organlarından biri olarak bilinmektedir. Hastalık öncesi herhangi bir şikayet görülmeden ilerleyen hastalık beraberinde trioid bezlerinde büyüme ve nefes almada zorlanmalar gibi durumlara neden olur. Nefes darlığı, Sesde kısılma ve iştahsızlıkta tiroid kanserinin belirtileri olabilir. Trioidlerin bilinçsiz bir şekilde büyümesi beraberinde boyun ultrasyonu ve çeşitli parça alımları ile geniş bir incelemeye tabi tutulur. Genelde iyi huylu olarak bilinen Tiroid kanserinde erken tanı her zaman önemlidir. Boyun ultrasyonu sonrasında büyümenin nedenini tam olarak belirlemek için iğne biyopsisi yapılması gerekir.

Tiroid kanserlerini biyopsi sonrası yapılan araştırmalar sayesinde daha hızlı bir şekilde tanı konabilir.

Çoçuk Yaşlarda Maruz Kalınan Radyasyonlar En önemli nedeni olarak gösterilir.

Eksik yada fazla iyod alımı ile tiroid dokusunun bozulmasına neden olan çeşitli iltihaplar tiroid kanserine yol açabilir. Kendisi arasında çeşitli sınıflara ve özelliklere ayrılan tiroid kanseri Papiller ve Folliküler normal hücre yapusını en iyi şekilde taklit eden bir hücre yapısındadır. Yavaş bir şekilde ilerleyen ve tedaviye olumlu yanıt veren bir özelliğe sahiptir. 3. sırada yer alan Medüller kanser yüzde 5 – 10 gibi bir kısmı kapsarayarak ailevi geçişli bir özelliğe sahiptir. Dördüncü sırada yer alan ve az görülen Anaplastik kanser türüde bu grup içerisindedir. Özellikle yaşlılarda görülen bu kanser türü diğer organlara da zarar verebilir.

Tiroid Kanseri Tedavi Yöntemleri

Hastalığa tam olarak tanı koymak için ilk olarak cerrahi uygulamalardan geçmek ve gerekli kontrolleri yaptırmak gerekir. Çapı 1 cm’den küçük olan tiroidler’de bir kısmının alınması önemli oranda fayda sağlayabilir. Bununla birlikte tiroid organının tamamen çıkarılması da önerilen cerrahi yöntemler arasında yer almaktadır. Hastanın yaşı, durumu ve tiroid bezlerinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Düşük oranlarda ameliyat sonrası işlemin durumuna göre ses sinir hasarı, kanama ve kalsiyum metabolizmasında bozulma gibi durumlara rastlanabilir. Yeterli ameliyathane malzemelerine sahip ve tecrübeli olan cerrahlar sayesinde bu riskler en alt seviyeye indirilebilir.

Papiller ve Folliküler türde cerrahi yöntem gerektiren durumlarda Radyoaktif İod Tedavisi de tercih edilir. Bunun sonrasında hastalar organ eksikliğine bağlı olarak hormonal dengesizliğe karşı çözüm olarak ilaç kullanmak şartıyla sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.