Bahar Alerjisi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Özellikle Yaz aylarının gelmesi ile ortaya çıkan bahar alerjisi, insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilir.
Havaların yavaş yavaş ısınması ile beraber ortaya çıkan polenler Ağaç ve Çiçeklerin açması ile beraber atmosfere hızlı bir şekilde yayılır. Bu polenler burun, ağız, göz ve ciğerlerimize kadar biz fark etmeden kolayca ulaşabilir. Rüzgarlı havalarda daha hızlı bir şekilde yayılan polenler günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebilir. Sıklıkla her insanda görülmesi mümkün olan bahar alerjisi rinit şeklinde görülmektedir. Toplumda bahar yorgunluğu olarak bilinen bu alerji ile birlikte ; yorgunluk, isteksizlik ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkar. İlk cemrenin düşmesi ile beraber ortaya çıkan bu alerjide en etken polenler olarak bilinmektedir.
Polen Nedir ?
Bitkilerde bulunan erkek üreme hücrelerinde yer alan alerjenlerdir. Bahar ve yaz aylarında sıklıkla görülür. Ağaç ve Çiçeklerin hava hızlı bir şekilde saçtığı bu polenler rüzgar yolu ile 450 km uzaklığa kadar ulaşabilirler. Ulaştıkları yerlerde döllenme yöntemi ile bitkinlerin çoğalmasına neden olurlar.
Polenlerin Yayıldığı Aylar
- Şubat ve Nisan Aylarında Ağaç Polenleri
- Mayıs ve Temmuz Aylarında Çayır polenleri
- Ağustos ve Ekim aylarında ise Yabani ot polenleri sıklıklar görülür.
Nemli ve Yağışlı havalarda yani kış aylarında polen düzeyi azalırken, Havaların ısınması ve güneşli olmasında polen düzeyinde oldukça fazla artış gözlemlenir.
Bahar Alerjisi Belirtilerine Tanı Nasıl Konulur ?
Hastalarda genel olarak burun akıntısı, Hapşurma ve gözlerde yanma gibi durumlar ortaya çıkar. Hastane muayenesinde deri testleri ile birlikte kesin tanı konulur. Bununla birlikte kan testleri ile alerjiniz olan diğer durumları da 15 gün içerisinde öğrenebilirsiniz. Şubat ve Eylül aylarında yukarıda yer alan durumları yaşayan hastalara doktor tarafından alerjik ilaçlar ve burun spreyi yazılır. İlaçlar doğru kullanıldığı taktirde normal yaşantınıza rahat bir şekilde devam edebilirsiniz.
İlk olarak nefes alma organlarından buruna yerleşen polenler burun iç kısmında yanma ve hapşurma gibi durumlar ile kendini belli eder. Havanın durumuna göre kişinin rahatsızlığı artabilir veya azalabilir.
Polenler Alerjisinden Korunma Yöntemleri
- Polenlerin en fazla dağıldığı 05:00 ve 10:00 saatleri arasında açık havada bulunmayın veya bulunduğunuz ortamı havalandırmayın. Eğer çıkmak zorunda kalırsanız burun ve ağzı kapatacak maskelerden kullanın.
- Yaz aylarında Spor yapıyorsanız, yukarıda verilen saatler dışında yapın.
- Her akşam üstünüzdekileri değiştirin ve duş alın. Bununla birlikte süs bitkilerinin yer aldığı ortamlarda yatmayın.
- Yolculuk esnasında camları açmak yerine klimayı tercih edin.
- Yaz aylarında gözlük ve şapka kullanın günün sonunda gözlüğünüzü özel solüsyonlar ile temizleyin.
Bahar Alerjisi (Polen) Tedavisi nasıl olur ?
- Yukarıda yer alan belirtilerin bulunduğu hastalar kesinlikle bir hekime görünerek alerjik ilaçlardan kullanması gerekir. İlaçlar halen çözüm olmadıysa 4 – 5 yıl süren aşı tedavisi uygulanır. Tüm bunlara rağmen %100 kesin tedavi yöntemi mümkün olmadığından hastaların dikkatli olması gerekir.
- Tozlu ve Bitkilerin çok olduğu ortamlarda bulunmayın.
- Evinizde hayvan beslemeyin.
- Yatmadan önce kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın.
Henüz yorum yapılmamış.