Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
En yaygın mide hastalığı olan Gastrit bireylerinin mide duvarlarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkar. Özellikle yetişkinlerde sıklıkla görülen hastalık, dünyanın birçok yerinde yaygındır. Sağlık yönünden ilerlemesi ile beraber ülsere dönüşebilen hastalık yüzeysel yapılarda işlevini tamamlamaktadır. Toplumda her dört insanın ikisinde görülen gastrit yoğun bir şekilde antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilir. Son dönemlerde ülkemizde yaygın bir hale gelen Gastrit, nedenleri ve tedavisi hakkında yazımızın devamında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Gastrit Nedenleri Nelerdir ?
Bu hastalığın temel nedeni olan bakteriler gösterilir. Vücudun her yerinde rahatlıkla yaşamını sürdüren bakteri türlerine birçok alanda rastlanabilir. Enfeksiyon oranı oldukça yüksek olan bu bakteriler özellikler gelişmiş Ülkelerin başında gelen Amerika’da birçok insanda yaygın bir şekilde yer almaktadır. Bu rahatsızlığın oluşmasında beslenme düzeni ve tüketilen besinler önemlidir. Hazır doymuş yağ oranı yüksek gıdalar nedeniyle vücut bu bakterilerle savaşamayacak duruma gelir. Alkol kullanan insanlarda daha sık görülen, kişilerin beslenme düzeni de oldukça olumsuz etkileneceğinden Mide duvarı iç kısmı asitten dolayı incelir ve tahriş olur.
Tütünlü Ürünler Gastrit Yapar mı ?
Bununla beraber tütün ürünleri kullanımı her yıl artış göstermektedir. Tütün içerisinde yer alan bileşenler hızlı bir şekilde sinirleri uyarır ve midenin asit salgılamasına neden olur. Fazla asit sonrası mide uzun süre kendini düzeltemez ve gastrit olarak ortaya çıkar.
Birçok hastalıkta olduğu gibi gastrit’in nedenleri arasında sinir ve stres gibi durumlarda önemli bir rol oynar. Stresli olan kişilerde vücut sık olarak negatif şekilde hareket ederek, vücut bağışıklık sistemini savunmasız bir duruma getirir.
Yanlış Kullanılan İlaçlar
Doktor kontrolünde olmayan isteğinize göre kullandığınız asidik ilaçlar mideye büyük zarar vermektedir. Bilmediğiniz ilaçlar mide ve böbreklerinizi bitirmeye neden olacağından oldukça zararlı olabilir.
Gastrit Nasıl Anlaşılır ?
Kronik Gastrit
Karın bölgesinin üst kısmında ağrı ile kendini belli eden bu hastalık, mide bulantısı ve kusma gibi etkileri ile hastalığın devresine göre değişikli gösterir. Özellikle yemek sonrası şişkinlik, geğirme hissi gastrit’in başlıca nedenleri arasında gösterilebilir.
Akut Gastrit
Yemek sonrası midede yanma ve ağrı gibi belirtileri bulunur. Aç karnına daha fazla hissedebileceğiniz belirtiler kusma ve bulantı gibi durumların ortaya çıkması ile hissedilir. Bilinçsiz ilaç ve alkol kullanılması mide yüzeyinde birden fazla yararya yol açar ve bu yaralarda bir süre sonra kanamalar meydana gelir. Kan ile mide asidi karışması ile bulantı ve kusmalar meydana gelir. Bunun dışında dışkının renginde koyulaşma meydana gelir.
Gastrit Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavisi ?
İlk olarak uzman bir dahiliye uzmanı ile görüşerek belirtilerinizi anlatmanız durumunda hastalık evresi belirlenir ve ilaç ile tedavi edilmeye çalışılır. 40 yaşın üstünde olan kişilerde endoskopi uygulaması yapılarak sorunun çözümü gerçekleşir. Mide kısmına ağız yolu ile hortum sokulur ve hortumun uç kısmında yer alan kamera sayesinde mide durumu ekrana yansır. Bu sayede mide içerisindeki sorunlar daha kolay belirlenir ve gerekli tedaviye başlanır.
Hastalık zaman içerisinde daha fazla belirti ile çeşitli hastalıklara yol açacağından en yakın zamanda bir uzmana görünmeniz ve ilerleyen yaşlarda bu sorunun ortaya çıkmamasını sağlamanız gerekir. Mide kısmında bakterinin belirlenmesi ile mide asidinin ilaç yöntemi ile azaltılması gerekir. Hastalık esnasında hastaların dengeli beslenmesi gerektiğinden diyet listesi verilir. Mideye zarar vermeyecek yağ oranı düşük gıdalar önerilir. Doktor tarafından önerilen bakteri ilaçları ve antibiyotikler kullanılır.
İçerisinde Alkol, Kafein ve Asit barındıran besinlerden uzak durmak hastalığın iyileşme devresinde önemli bir rol oynar. Besinleri tüketirken daha çok çiğnemeli ve yavaş yemeniz, fazla yemek yemeden kaçınmanız gerekir. Akşam saatlerinde en az 3 saat önce yemek yemeniz ve sindirimi kolaylaştıracak bitki çayları içmeniz tavsiye edilir.
Henüz yorum yapılmamış.