Güneş (Sıcak) Çarpmasına Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir ?
Güneş Çarpması ; Yaz aylarında aşırı sıcak altında durmanın etkileri ve zararları hakkında bilgiler yer almaktadır.
Güneş çarpmaları özellikle yaz aylarında kendini gösterir. Soğuk havaların geride kalması ile beraber sıcak hava yurdun birçok yerinde kendini göstermeye başladı. Mevsim normallerinin üstünde seyreden yaz aylarında öğlen saatlerinde sıcak havanın oldukça fazla olması nedeniyle uzmanlar sağlık yönünden zararları olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Aşırı sıcağa maruz kalan kişilerde ; bulantı, kas krampı, baş dönmesi, kuru- sıcak- ağrılı cilt ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bunun nedeni vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların aşırı sıcak sonrası bozulması ve farklı etkilerin ortaya çıkmasına neden olması gösterilebilir.
Güneş çarpması sonrası kişilerin halsiz ve uykuya eğimli oldukları görülmektedir. Aşırı sıcaklardan korunmak için gün içerisinde 10:00 – 16:00 saatleri arasında dışarı çıkılmaması gerekir.
Risk Grubundakiler için farklı önlemler alınması gerekiyor
65 yaş üstü yaşlılar ve 5 yaş altı olan çocukların sıcak yaz aylarında daha dikkatleri olmaları gerekiyor. Yüksek tansiyon hastaları, diyabet ve böbrek yetmezliği olan hastalar, kanser ve aşırı kilolu olan kişilerinde sıcak havalarda dışarıda durmamaları, gerekli tedbirleri almaları şapka, şemsiye benzeri aksesuarlar kullanmaları öneriliyor. Vücut ısısının daha fazla yükselmemesi için sıcak havalarda terletmeyen ince ve açık renkli bol kıyafetler tercih etmeliyiz, ayrıca orijinal güneş gözlükleri kullanmalıyız.
Su Tüketimine Dikkat
Güneşe karşı duyarlılığınız bulunuyorsa, güneşe çıkmadan yarım saat öncesinden doktor tarafından önerilen kremleri kullanmanız gerekmektedir. Günde yaklaşık olarak 3 litre sıvı tüketilmelidir.
Sıcak Yaz havalarında sıklıkla karpuz, peynir gibi kahvaltı türü gıdalar tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, asitli ve şeker oranı yüksek olan gıdalar gün boyu sizi olumsuz bir şekilde etkileyeceğinden uzmanlar tarafından pekte önerilmemektedir. Fırsat buldukça ılık su ile yapacağınız duş sizi rahatlatacaktır.
Havanın güzel olmasını fırsat bilen kişiler aşırı kilolarından kurtulmak için yapacakları uzun ve yorucu egzersizlerden yaz aylarında uzak durmalıdır. Sabah erken saatlerde veya akşam gölge saatlerde spor yapmaları mantıklıdır.
Güneş Çarpması Tedavi Yöntemleri
Sıcağa maruz kalan kişi gölge ve serin bir alana getirilerek üzerinde yer alan sıkı giysiler gevşetilir. Hastanın kusma ihtimaline karşı, hasta yan bir şekilde yatırılır. Vücut ısısını düşürmek için hastanın soğuk su ile ıslatılmış bir bez, baş, ense ve koltuk altlarına konarak vücut ısısının düşmesi sağlanır. Hastanın bilinci açık değilse herhangi bir sıvı verilmemesi gerekir ve en yakın sağlık kurumuna götürülmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.