ozgunbilgiler.net

Faranjit Nedir, belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

03.10.2023
135
Faranjit Nedir, belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Boğaz tahrişine neden olan geniz akıntısı ve ağız hijyeninin kötü olması ile beraber sıklıkla kırmızı ve ağrılı iltihaplanmalar ile ortaya çıkan ve her yaştan kişide görülebilecek bir sorundur. Bademciklerin ve diğer dokuların şişmesi ve iltihaplanması ile ortaya çıkan sonuç doktorlar tarafından da kolaylıkla tanısı konabilir. Boğaz kısmında ani olarak başlayan yanmalar, ses kısıklığı, öksürük ve boğaz kısmında uçuk şeklinde yutkunmalar ile daha hızlı seyreden faranjit bakteriler ile ortaya çıkar.

Faranjit kendi arasında iki sınıfta incelenir ; Kronik Faranjit ve Akut faranjit çeşitlerine göre farklı belirtilere neden olabilir. Her iki türde de ; Yanmalar, Ses kısılması ve halsizlik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hava kirliliği, Sigara ve benzeri tütün ürünleri hassas olan boğaz kısmının da tahriş olması ile kendini şiddetli ağrılar ile belli edebilir. Gece geç saatlerinde ağızdan nefes alıp, verdiğimiz için boğazın kuruması daha hızlı olacağından ağrılar geç saatlerde şiddetlenebilir. Kronik faranjitte boğaz temizleme hissi nedeniyle sık sık boğazınızı temizlemeniz sorunun iyileşme süresini uzatacaktır. Farenjit boğazın mukozal ve submukozal yapılarının enfeksiyonel bir hastalığıdır.

FARANJİT BELİRTİLERİ NELERDİR ?

İlk olarak tahriş olan boğaz kısmında yanmalar ve beyaz iltihaplanmalar, pamukçuklar ortaya çıkabilir. Ses kısılması, öksürük, boğaz temizleme isteği, Lef bezlerinin şişmesi, ateş ve halsizlik en belirgin belirtileridir. Beyaz gri renkte iltihaplı dokular dışardan bakıldığında rahatlıkla görülebilir. Ağız kokusunun bu süreçte olması normal olarak karşılanır. Bakteriler sonucu ortaya çıkan farenjitte belirtiler daha ağrılı bir şekilde devam eder. Çoğu farenjit ağız hijyenine önem verildiği taktirde birkaç gün içerisinde düzelir. Faranjite neden olan faktörler uzman hekimler tarafından belirlendikten sonra antibiyotik tedavisi önerilir. İlaç tedavisi sonrası ağrıların azalması için nane içeriğine sahip gargaralar veya evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz tuzlu ve karbonatlı su ile gargara yaparak ağrıyı azaltabilirsiniz.

  • Boğaz kısmında yanma, kaşınma ve kuruluk hissi
  • Öksürük
  • Ateş ve Ses kısılması
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Burun Akıntısı
  • Toz ve bakterilere karşı aşırı hassasiyet

BEBEKLERDE FARENJİT BELİRTİLERİ

4 ve 7 yaşında görülme olasılığı yüksek olan problem neticesinde kusma, karın ağrısı ve ateş görülebilir. Bebekler devamlı huzursuz olacağından uyku esnasında kalkmaları sık bir şekilde yaşanır. Yapılan boğaz testi ve kültür sonucu ile bebeğin faranjit olduğu rahatlıkla anlaşabilir. Bebeklerin yetişkinlerde olduğu gibi üst damağında minik beyaz noktacılar şeklinde görülebilir. Damak kısmı kırmızı renktedir. Ağrı yapabilir.

FARANJİT NEDEN MEYDANA GELİR ?

Kış aylarında nezle veya grip gibi viral enfeksiyonlar ile oluşma riskleri oldukça fazladır. Hekim’in kontrol esnasında önceki hastalıklar üzerinde de araştırma yapması gerekir. Faranjite neden olan faktörler tüm detayları ile incelenip, kesin bir tedavi yolu bulunması gerekmektedir.

Kronik farenjitlerde üst solunum yolu enfeksiyonları ile burun tıkanıklığının oluşu, sigara ve alkol ürünleri, geniz akıntısı, aşırı sıcak ve soğuk gıdalar ve içecekler, diş eti enfeksiyonları ve boğaz temizleme durumlarından dolayı ortaya çıkabilir. Bulunduğunuz ortamın havadar olması ve klima kullanılan alanlarda havanın kuru kalması ile faranjit sorunları ortaya çıkabilir.

FARENJİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Kulak Burun ve Boğaz bölümüne müracaat ettikten sonra faranjite neden olan faktörler ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Laboratuvar ortamlarında endoskopik ve röntgen çalışmaları yapılarak bakteriyel enfeksiyonlardan antibiyotik ve gargara ile kurtulmanız hedeflenir.

Bu dönemde bireylerin soğuk ve sıcak yerine ılık tüketim yapmaları, Tozlu ortamdan uzak durmaları, içerisinde aşırı kafein bulunan içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir.

FARENJİT SORUNUNA NE İYİ GELİR ?

Adaçayının faranjit tedavisini iyileştirme sürecinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Günden 2 fincandan fazla tüketilmesi ishal gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

  • Ilık ve tahriş oranını arttırmayan gıda ve içecekler tercih edilebilir.
  • Baharatlı ve Ekşi (Limon, Portakal, Greyfurt) tüketilmemesi gerekir.
  • Sıvı olarak ılık su tüketimi günde 2 litreye kadar olmalıdır.
  • Kafein içeriği olan ; Kahve, Kola ve asitli içecekleri daha az tüketmeniz gerekiyor.
  • Bağırmak ve Yüksek sesle konuşmaktan kaçının
  • Hastaların gece boyunca yanların ılık bir su bulunmaları, nefes alıp vermeyi burun yolu ile yapmaları gerekmektedir.
  • Sigara içmeyin, içilen ortamdan uzak durun.

HAMİLELERDE FARANJİT HASTALIĞI BEBEKLERE ZARAR VERİR Mİ ?

Hamilelik döneminde ilaç kullanılması bebeğe zarar vereceğinden, ilaç kullanmak yerine tuzlu su veya karbonatla gargara yapılabilir. Ağrılarınız şiddetli ise gece ılık su veya 1 bardak adaçayı tüketebilirsiniz. Çocuğun ilk üç ayı gelişimi için önemli olduğundan kesinlikle ilaç kullanılmaması önerilir.

FARANTİJ HANGİ BÖLÜM BAKAR : Kulak Burun Boğaz (KBB)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.