ozgunbilgiler.net

Vertigo nedir? Belirti ve tedavileri nelerdir?

19.09.2023
157
Vertigo nedir? Belirti ve tedavileri nelerdir?

Vertigo nedir : Günümüzde sıkça rastlanılan hastalıklardan biri olan vertigo, kadın ve erkeklerde görülebilen, iç kulakta oluşan hastalıların neden olduğu baş dönmesi hastalığıdır. Kişinin tansiyonu düştüğünde de başı dönebilir, buna bundan kaynaklı her durumda bu hastalık olduğunu düşünmek yanlış olur. Vertigoyu iç kulak iltihabı, labirentit, meniere gibi hastalıklardaki baş dönmeleri tanımlar. Kısacası vertigo, beyin hastalıkları, dahili hastalıklar, hormonal hastalıklar ve boyun hastalıkları sebeplidir.

Vertigo’nun belirtilerini şöyle sıralayabiliriz ; Baş dönmesi, şiddetli baş ağrıları, bulantı, kusma, halsizlik, bayılma görülmektedir. Vertigo’nuz olduğunu dönme testi ile anlayabilirsiniz. Ayağa kalkıp kendi etrafınızda dönmeniz sonucu, kendinizi çok kötü hissediyor ve çevredeki her şey dönüyormuş gibi hissediyorsanız vertigodan bahsedebiliriz. Vertigo da baş dönmelerinin düzelmesi birkaç saati bulabilmektedir. Vertigoyu diğer baş dönmelerinden ayıran bir özellik ise, vertigo da sadece dönüldüğünde baş dönmesi meydana gelir, eğilme, kalkma gibi durumlardaki baş dönmeleri vertigo hastalığından sayılmamaktadır.

Vücudumuzda belli başlı organlar, vücudumuzun dengesinden sorumludur. Bunlar ; beyin, beyincik, omurilik, gözler, iç kulak, kaslar ve eklemlerdir. Bu organların maruz kaldığı hastalıklardan kaynaklı baş dönmesi meydana gelebilmektedir. Bu sebeple nöroloji, kulak burun boğaz, fizik tedavi, dahiliye, göz hastalıkları uzmanlarına danışıldıktan sonra uygu tedavi başlanmalıdır.

Vertigo hastalarının ana şikayeti ,baş dönmeleridir. Yer kayıyor, her yer dönüyor, gözlerim kararıyor, kafam boşalıyor gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır.

Vertigo nedenlerini bir çok hastalıkta görüldüğü için şu şekilde sıralayabiliriz;

Kulak hastalıklarında baş dönmesine ek kulaklarda çınlama, işitme güçlüğü, bulantı, kusma, akıntı, kulakta basınç hissetmek ve gözlerde anormalliklere rastlanabilir. Baş dönmesi nörolojik sebepli ise, baş dönmesiyle birlikte şiddetli baş ağrıları, felçler, uyuşukluklar ve gözlerde anormalliklere rastlanabilmektedir. Kafa travmalarında görülen vertigoda, vertigoyla beraber bulantı ve kusma da görülebilir. meniere hastalığı, ağır gribal enfeksiyonlar, ilerlemiş boyun fıtıkları, çoğunlukla kulak hastalıkları, virüs kaynaklı enfeksiyonlar, ileri derecelerdeki damar tıkanıklıkları, MS hastalığı, Parkinson hastalığı, sifilis, beyin tümörleri vertigo’nun sebepleri olabilmektedir.

Vertigo hastalığı genellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında ataklar oluşturabilir. Bunlara alerjilerin sebep olduğu vertigolar denir.

Vertigodan kaçınmak için, stresli ortamlardan uzak durmalı, alkol ve kafein tüketilmemelidir. Vertigosu olanlar dikkat gerektiren işleri yapmamalı, araç kullanmak, tehlikeli makine ve aletleri kullanmaktan çekinmelidirler.

Vertigoda muayenede gözle görülmez, uzman doktora şikayetler açık bir biçimde belirtilmelidir. Genellikle odyometri testi uygulanır. Bunun dışında kulak filmi çekilebilir, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans çekilerek tanı konulabilir. Baş dönmesi iç kulak kaynaklıysa, muayenede gözle görülmez, orta kulak kaynaklıysa, orta kulakta iltihaplanma ve kulak zarında delinme görülmektedir.

Vertigo Tedavi Yöntemleri

Tedavide baş dönmesini azaltan ilaçlar kullanılabilir. Baş dönmeleri, kulak kaynaklıysa kısa dönemde geçebilir ve ya uzun dönemde geçmeyebilir. Şiddetli baş dönmelerine, bulantı ve kusmalar eklenirse hastaneye yatış gerekebilir. Vertigo tümör kaynaklıysa ve ya hastanın meniere hastalığından kaynaklanan vertigosu ilaca rağmen uzun süre düzelmemişse cerrahi operasyonlar yapılabilmektedir.

Daha fazla bilgiye kaynak siteden ulaşabilirsiniz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Vertigo

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.