ozgunbilgiler.net

Çocuğun Banyo Korkusu Nasıl Yenilir?

12.04.2023
210
Çocuğun Banyo Korkusu Nasıl Yenilir?

Suya maruz kaldığında gösterdiği olumsuz tepkiler çocukluk döneminde bir fobi olarak kabul edilmese de çocuğun banyo korkusu ve bunun neden kaynaklandığını önemsememek ileri yaş döneminde bir fobi haline gelmesini tetikleyebilir.

Bazı çocuklar küvetin içine girdiği anda ağlamaya başlar ve banyo yapmaktan korkarlar ancak korkusunun nedeni sorulduğunda da söyleyecek çok fazla bir şey bulamazlar. Uzmanlar banyo korkusunu tetikleyici unsurları ortadan kaldırmanın önemine dikkat çekerken, çocuklarda yıkanma korkusu ve olası sebeplerinin fark edilip ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyorlar.

Çocuklar neden banyo yapmaktan korkar?

Çocukların çoğu suyla oynamayı ve banyoda uzun saatler geçirmeyi sever ancak bazıları bundan hiç hoşlanmaz ve hatta suyla temas ettiği anda ağlamaya başlarlar. Yıkanmaktan korkmak sebepsiz yere ortaya çıkan ve çocuğun mizacı ile ilgili bir durum değildir. Anne karnında olduğu süre boyunca suyun içinde olan bebek doğum sonrasında yıkanma korkusu yaşıyorsa buna sebep olan dış etkenleri değerlendirmek ve çocuğun banyo korkusu yaşamasının altındaki nedenleri ortadan kaldırmak gerekir.

Bebeklerin banyo korkusu yaşamalarının başlıca sebeplerini ısı değişimi ve ani tepkimeler olarak değerlendiren uzmanlar bebeğin ilk banyosundan itibaren bunun bir keyifli bir aktiviteye dönüştürülmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. Çocuğun banyo yaptığı sırada gözüne kaçan sabun, sıcak veya soğuk gelen su, kaygan zeminde kendini güvende hissetmemesi gibi durumlar banyo yapmaktan korkmak olarak ortaya çıkabiliyor. Belirtileri çoğunlukla 6 ay ile 2 yaş aralığında başlayan banyo korkusu 3, 4 yaşlarında artabilir ve çocukla bu konuda inatlaşıldığı takdirde büyük bir kriz haline dönüşebilir.

Ebeveynlerin bir kısmı 2 yaş sendromu olarak bilinen dönemde ortaya çıkan 2 yaş banyo korkusu ve tepkilerini çoğu zaman önemsemeyip ve hatta çocuğun zorla, ağlatılarak banyoya sokulması şeklinde davranışlar gösterebilmektedirler. Ancak ısrarcı olmak ileri yaşlarda farklı türde fobilerin ortaya çıkmasına ve psikolojik rahatsızlıklara kadar gitmesine sebep olabileceğinden çocuğun banyo korkusuna özenle yaklaşmakta ve banyoyu sevmesini sağlayacak alternatif yöntemler üretmekte fayda vardır.

Banyodan korkan çocuğa nasıl yaklaşmalı?

İster erken bebeklik döneminde olsun ister 3 yaş banyo korkusu olsun çocuğun ağlayarak banyoya girmesi, zorla yıkanması ve hatta bu yüzden cezalandırılması çocuk için büyük bir travmaya dönüşebilir. Bilinçli bir ebeveynin çocuğun banyodan korkması durumunda yapabileceği ilk şey anlayışlı ve şefkatli olmaktır. Bebeklik döneminden itibaren suyla oynaması teşvik edilen çocukların banyo korkusu yaşamadıklarını ve hatta banyo yapmaktan çok keyif aldıklarını görmek mümkün.

Banyo yapmanın eğlenceli ve mizahi yönünü görmesini sağlamak için banyo yaparken oynayabileceği banyo oyuncaklarından faydalanabilir, banyo yaparken çalınabilecek eğlenceli banyo şarkıları bulunabilir ve yalnızca banyo yaparken oynanacak bazı oyunlar belirlenebilir. Ancak çocuğun banyo korkusu ve yıkanmayı reddetmesinin altında sudan korkmak ve banyoda güvende hissetmemek olduğunu unutmamakta fayda var. Bu durumda ebeveynin çocukla birlikte banyoya girmesi, çocuğun banyo oyunlarına katılması oldukça büyük önem taşıyor.

Çocuğun banyodan keyif almasını sağlayalım

Alınacak birkaç önlem sayesinde banyodan korkan bebek ve banyo korkusu yaşayan çocuk hızlı bir şekilde banyodan keyif almaya hatta banyoya girmek için can atmaya başlayabilir. Burada en önemli nokta banyo yapmanın çocuk için eğlenceli bir aktivite haline gelmesidir. Banyoya girme eylemini rutinleştirebilmek adına haftanın belli günlerini belirlemek, banyoya girilecek saati çocuğun uykusunu aldığı ve keyifli olduğu bir zaman dilimine getirmek önemlidir.

Banyoda geçen zamanı eğlenceli hal getirmek için çocuğun yaşına ve ilgi alanlarına göre uygun banyo oyuncakları edinmek, kendi oyuncaklarını yıkaması için teşvik etmek ve bu oyuncakları yalnızca banyo yaparken kullanılmasını sağlamak banyo yapmayı cazipleştirecek yöntemlerdendir. Miniklerin Banyosu İçin İhtiyacınız Olacak 8 Malzeme yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Banyo korkusunu geçirecek öneriler

Çocuğun banyo korkusu ve yıkanmak istememesinin altındaki sebeplerin başında gözlerinin yanması, liflenirken canının acıyabilmesi, gözüne su kaçması, yüzüne su gelmesi gibi sebepler yer alır. Bunların ortadan kalkması için çocuklara özel üretilmiş göz yakmayan şampuan ve banyo sabunlarından kullanabilirsiniz.

  • Yüzüne su gelmesinden hoşlanmayan çocuk ve bebekler için özel üretilmiş olan banyo şapkası da çocukların banyo korkularını eğlenceli bir aktiviteye çevirmek için üretilmiş eşsiz ürünler arasında yer alıyor.
  • Narin bedeninin sert bir banyo lifine maruz kalması ile banyodan korkmaya ve banyo yapmayı acı çekmek ile bağdaştırmaya başlayan çocuğun banyo korkusu nasıl yenilir sorusunun kaçınılmaz cevaplarından biri çocuğa uygun banyo gereçleri edinmekten geçiyor. Göz yakmayan şampuan, yumuşak sünger, çocuk için uygun boyutlarda oturak veya tabure çocuğun banyo yaparken kendi bedenine ve yaşına uygun bir ortamda güvende hissetmesini de sağlayacaktır.
  • Banyo yapma işleminin bir an önce bitmesine odaklanmak yerine çocuğun suyla zaman geçirmesini ve sudan keyif almasını destekleyecek banyo oyunları oynaması için zaman tanımakta fayda vardır. Bunun için suyu doldurup boşaltmasını sağlayacak minik kovalar, sıkıldığında içerisine su dolan ve boşalan oyuncaklar oldukça faydalı. Banyoya alışma ve banyodan korkmamaya başlama sürecinde çocuğa etrafı ıslatmaması, oyun oynamaması ve hızla banyodan çıkması gibi direktifler vermek banyo korkusunu tetikleyecek ve hatta bu durumu inatlaşmaya dönüştürecektir.
  • Banyo korkusu yaşayan bir çocuğun banyo korkusunu geçirmek için yalnızca banyoda olunan zamanları değil günün her saatini değerlendirebilirsiniz. Örneğin banyo yapmanın faydaları, eğlenceli hali gibi detaylara dokunan banyo temalı kitaplardan faydalanmak çocuğun empati yapabilmesini sağlayacağı gibi banyo yapmak konusuna farklı açılardan bakabilmesine de destek verecektir.
  • Banyoda geçirilen zamanı ve suya maruz kalınan zamanı yalnızca banyo yapmak ve temizlenmek için değil eğlenmek için olan bir zaman olarak belirleyin. Küveti havuz haline getirmek, köpüklerle doldurmak ve sadece eğlence için bunu deneyimlemek çocuğunuza çok iyi gelecektir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.